Noord-Korea heeft afgelopen zomer met succes een langeafstandsraket getest. Volgens Pyongyang kan de intercontinentale raket ‘elk deel van de wereld’ bereiken, waaronder de VS.
Niet iedereen gelooft dat. De VS, Rusland en Zuid-Korea claimen dat de raket een kleiner bereik heeft.
Maar als de Noord-Koreaanse bewering klopt, dan kan het in potentie Alaska raken – en dus loopt ook Nederland gevaar.
Het is dus niet gek dat er wereldwijd angst heerst voor de plannen van Kim Jong-un. Nucleaire wapens zijn waarschijnlijk de meest angstaanjagende creatie van de mens. Niet alleen Noord-Korea, maar ook Rusland, de VS, het VK, China, Frankrijk, Pakistan, Israël en India beschikken over kernwapens.
Toch hebben veel mensen niet echt een beeld van de impact van een dergelijke explosie. Daarom maakte wetenschapshistoricus Alex Wellerstein een interactieve ‘nukemap’, waarmee je op een wereldkaart overal een atoombom kunt droppen.
Dankzij een recente update kun je zelfs voorspellen waar de dodelijke, radioactieve neerlag landt, gebaseerd op het huidige weer.
“Een realistisch beeld van wat een nucleair wapen wel en niet kan doen is noodzakelijk voor iedere discussie rond dit onderwerp”, vertelde Wellerstein eerder aan Business Insider. “Mensen hebben de neiging om óf de kracht van het wapen schromelijk te overdrijven, óf ernstig te onderschatten.”
Voor Amsterdam kiezen we voor de atoombom die Noord-Korea waarschijnlijk op 3 september jongstleden heeft getest. Een 150 kiloton tellende waterstofbom (volgens onderzoekers), de krachtigste ondergrondse test óóit. Tien keer zo sterk als de bom die op 1945 in Hiroshima viel en waarbij 150.000 slachtoffers vielen.
Het is de vraag of Noord-Korea over de kennis beschikt om zo'n bom op een raket te monteren. Maar als ze dat lukt, dan zijn de gevolgen catastrofaal. Dit gebeurt er in de eerste 24 uur, mocht er een atoombom op de Dam in Amsterdam vallen:
Een vuurbal vaagt hartje centrum compleet weg
Vindt de detonatie vlak boven de grond plaats, dan zorgt een enorme vuurbal ervoor dat de meeste gebouwen, objecten en mensen in vlammen opgaan. Door de explosie kan de temperatuur oplopen 15 miljoen graden Celsius, vergelijkbaar met de kern van de zon.
Het Koninklijk Paleis, het Spui, de Nieuwe Kerk, de Zuiderkerk, alle oude grachtenpandjes aan een groot stuk van de Herengracht en Singel: binnen luttele seconden compleet weggevaagd.
Alles binnen de rode cirkel krijgt te maken met een heftige drukgolf (20 psi, 1379 mbar).
Gebouwen raken zwaar beschadigd of verwoest. Van het Centraal Station, het Waterlooplein en de grachtengordel zal amper iets over zijn. Van de mensen die toevallig in dit gebied zijn bij een atoombom, zal vrijwel niemand het overleven.
Hoe dichter je bij de atoombom bent, hoe sterker de straling is. Toch is de kans dat je hieraan overlijdt klein, omdat de meeste mensen zo dicht bij de bom al zijn overleden aan de schokgolf of de hitte.
De straling in de groene cirkel is zo intens dat 50 procent van de mensen in dit gebied binnen “een paar uur tot een paar weken” komt te overlijden, volgens Nukemap.
Het drama is buiten bovenstaand gebied nog niet voorbij. De blauwgrijze cirkel staat voor de drukgolf van 345 mbar. Die is wel iets afgenomen in vergelijking met de rode cirkel, maar nog altijd erg krachtig. Sterk genoeg om huizen omver te blazen en mensen in dit gebied doof te maken.
Alles binnen de ring is er slecht aan toe. De gele ring heeft te kampen met ultraviolet licht dat zorgt voor derdegraads verbrandingen.
“Derdegraads verbrandingen zijn vaak pijnloos, omdat ze alle zenuwen in de huid kapot maken”, zegt Nukemap. “Dit zorgt voor ernstige littekens of beperkingen en kan een amputatie betekenen."
De cijfers? Binnen de eerste 24 uur na de ontploffing zullen er volgens een schatting van Nukemap 150.000 doden en 214.000 gewonden vallen.
Nukemap geeft aan dat dit een grove schatting is, omdat de gevolgen van een atoombom lastig te voorspellen zijn.
Maar hier blijft het niet bij... In de schatting van ruim 150.000 doden is het effect van een fallout niet meegenomen.
Ofwel: straling ten gevolge van neerdwarrelende deeltjes. In de afbeelding is de zuidwestenwind die op 17 oktober 2017 stond als voorbeeld gebruikt.
Hierdoor hebben ze tot voorbij Groningen last van straling.
Deze reststraling kan nog maanden of jaren gevaarlijk blijven en kan voor tumoren zorgen bij inwoners in dit gebied. Door een afwijking in de cellen kunnen ook latere generaties nog met handicaps of afwijkingen ter wereld komen.